Mulți factori par că sunt împotriva fermierilor în ultima perioadă, de la cei economici până la cei politici. Cu toate acestea, vremea pare a fi de partea lor în acest an agricol, iar cantitățile nesperate de precipitații din luna aprilie mai adaugă o urmă de optimism pentru ceea ce urmează anul acesta.
”Lucrurile stau mai bine în anul acesta agricol, începând din toamnă, cu câteva excepții; iarna nu a adus precipitații, dar toamna a avut niște episoade bune de precipitații, în special pentru cine a pus rapiță, pentru că au fost două ferestre de precipitații care au ajutat și la semănat, iar apoi și la primele faze de vegetație. Pentru grâu și orz s-a împins puțin mai târziu semănatul din cauza lipsei de precipitații, dar luna noiembrie a adus un aport de precipitații semnificativ. Am avut și acele episoade normale de iarnă de la sfârșitul lunii ianuarie și februarie, care au adus puțină zăpadă, ceea ce s-a regăsit sub formă de apă în culturile care au fost semănate în toamnă.
Iată că luna aprilie, și înainte, dar și în timpul perioadei de semănat, vine cu un aport semnificativ de precipitații. Vorbim de o lună aprilie care în mod normal nu e o lună ploioasă, dar care, până în acest moment, a adus deja cantități cifrate între 10 și 70 l/mp. Sunt cantități de precipitații care nu sunt specifice acestei luni”, a precizat Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pentru AGRO TV.
Potrivit meteorologilor, rezerva de apă pentru culturile de toamnă este în parametri satisfăcători în trei sferturi din țară, în timp ce situația se prezintă și mai bine în ceea ce privește însămânțarea culturilor de primăvară. Veștile privind vremea sunt cu atât mai bune pentru fermieri, având în vedere că urmează cele mai ploioase luni ale anului, din punct de vedere statistic.
”Urmează două luni foarte ploioase din punct de vedere statistic, mai și iunie, care cred că vor contribui în special pentru culturile de primăvară, pentru că pe la sfârșitul lunii mai e puțin cam târziu să mai fie ceva important pentru culturile de toamnă, ele aflându-se deja la maturitate. În acest moment, trei sferturi din țară se află într-un regim optim sau satisfăcător din punct de vedere al umidității pentru culturile de toamnă. În continuare sunt aceste deficite care se regăsesc în Dobrogea, Bărăgan și jumătatea de sud a Moldovei, pentru culturile de toamnă. În schimb, pentru culturile de primăvară, în primii 10-15 cm, lucrurile stau foarte bine aproape la nivelul întregii țări”, a mai explicat Daniel Alexandru, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.