Weekend cu vant, ceata si ploaie

470

Cod galben de vânt puternic în Suceava și Neamț. Atenționare de ceață și ploaie în Cluj și Bistrița-Năsăud, în orele următoare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, atenționări nowcasting cod galben de vânt puternic în județele Neamț și Suceava, dar și de ceață pentru mai multe localități din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, valabile în orele următoare.

Potrivit meteorologilor, până la ora 13:00, în zona de munte a județelor Neamț și Suceava se vor semnala la altitudini de peste 1.700 de metri intensificări ale vântului, ce vor atinge și depăși la rafală 70 — 80 km/h. În zonele atenționate sunt prognozate fenomene meteo asociate, precum ninsoare spulberată, ce determină și reducerea vizibilității.

De asemenea, până la ora 10:00, în mai multe localități din județele Cluj și Bistrița-Năsăud se va semnala ceață, care determină scăderea vizibilității, local, sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri. În aceste zone vor fi condiții și condiții de ploaie slabă. Atenționările de fenomene meteo imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, precizează ANM.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) e emis, sâmbătă, o informare de ploi moderate cantitativ, valabilă la nivelul întregii țări, dar în special în zonele montane și cele din vest, centru și nord, până în seara zilei de duminică.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 4 februarie, ora 10:00 — 5 februarie, ora 20:00, temporar, vor fi precipitații îndeosebi în vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte.

În același timp, în Maramureș, nordul Transilvaniei, Crișana, Banat, nordul Carpaților Orientali și în Carpații Occidentali, cantitățile de apă vor depăși local 15 — 20 l/mp și izolat 30 l/mp.

De asemenea, vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă. În zona montană înalta, la peste 1.800 de metri, vor fi mai ales ninsori, iar vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 60 — 70 km/h. Trecător și izolat, în centrul și nord-estul țării, se va produce polei.

ANM precizează că, în funcție de evoluția meteorologică, va actualiza informarea emisă sâmbătă.