ZERO fonduri europene pentru fermieri în 2023! Ce s-a întâmplat cu instalarea tinerilor fermieri

8

Aproape a trecut și luna iulie, iar liniile de finanțare din fonduri europene care fuseseră promise pentru lansare în această vară de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) nu există nici măcar la nivel de ghiduri consultative. Astfel, pare din ce în ce mai clar că fermierii români nu vor putea beneficia de fonduri europene anul acesta.

La începutul anului, Ministerul Agriculturii anunța într-un calendar publicat pe site-ul oficial că până la sfârșitul verii vor si lansate liniile de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, investițiile în sectorul zootehnic, precum și investițiile în sistemele de irigații. Acum, însă, oficialii nu mai dau niciun semn în acest sens, iar pe surse circulă informații cum că s-ar putea să nu se mai lanseze nicio linie de finanțare în 2023.

”Din păcate, am trecut de jumătatea anului și cea mai bună perspectivă cred că ar fi pentru noi să ne gândim la sfârșit de septembrie, început de octombrie, pentru a avea o formă finală a ghidurilor și deschidere de finanțare. Eu nu vă ascund că, pe surse, umblă o informație cum că anul acesta nu se va deschide nimic. Să sperăm că aceasta este doar o informație a gurilor rele și nu se va întâmpla acest lucru.

Cred că toate aceste tergiversări și întârzieri vin și de la ceea ce înseamnă negocierile României cu Comisia Europeană pe tot ceea ce ține de fondurile europene. Avem acea problemă cu PIB-ul, deci trebuie să reușim într-un fel sau altul să reducem acel deficit. (…) Există pericolul ca nu doar fondurile din PNRR să nu le poată accesa România, ci tot ceea ce înseamnă calupul financiar 2023-2027”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ținând cont de aceste întârzieri, chiar dacă AFIR va da drumul la liniile de finanțare pe finalul acestui an, punctajele inițiale vor fi foarte mari, evaluarea proiectelor va mai dura o perioadă, așa că fondurile propriu-zise vor ajunge la fermieri tot în 2024.

”Chiar dacă o să se deschidă linii de finanțare în septembrie, octombrie, noiembrie, punctajul va fi de 100 de puncte, așa că nimeni nu va putea să acceseze”, a mai spus Ion Păunel.