15 octombrie – Ziua internațională a femeilor din mediul rural

4

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită în fiecare an la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) postat pe pagina de Facebook a intituției.

Prima zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a ONU, această zi recunoaşte rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale.

În România, numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiții sprijinite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de 8.760, iar valoarea totală a contractelor încheiate de acestea cu AFIR este de peste 360 milioane euro.

Submăsurile accesate de reprezentantele sexului frumos sunt: 4.1 și 4.1a – Investiții în exploatații agricole și pomicole, 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici și 6.4 Sprijin pentru investiții în crearea şi dezvoltarea de activități neagricole.

Potrivit datelor de monitorizare ale PNDR 2020, putem spune că, din totalul de 46.105 beneficiari ai acestor submăsuri, cele peste 8.000 de femei reprezintă 19%.

În ultimii ani, femeile au avut o contribuție tot mai mare la dezvoltarea satului românesc prin accesarea fondurilor europene și dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural, reușind astfel să prevină abandonul satului românesc. De asemenea, femeile antreprenor din mediul rural se implică în actul educațional și formativ al copiilor și tinerilor de la sate.