Ziua Mondiala a Alimentatiei, sarbatorita astazi in peste 150 de tari

13
Ziua Mondiala a Alimentatiei, sarbatorita astazi in peste 150 de tari

În fiecare an, un număr mare de evenimente – de la maratoane și marșuri ale foamei, la expoziții, spectacole culturale, concursuri și concerte – sunt organizate în 150 de țări din întreaga lume pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentației.

Anul trecut tematica Zilei Mondiale a Alimentației a fost „Zero Foame”, cu obiectivul de a face ca alimentația fiecărei persoane să fie sănătoasă și accesibilă.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentând ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec, notează site-ul , www.fao.org.

Această sărbătoare are scopul de a crește gradul de conștientizare publică asupra problemelor privind hrana la nivel mondial și consolidarea  solidarităţii globale în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei. De a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriţie şi dezvoltare rurală.

Ziua Mondială a Alimentației în 2020

În ultimele decenii, lumea a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea productivității agricole. Deși acum sunt produse alimente mai mult decât suficiente pentru a hrăni pe toată lumea, sistemele noastre alimentare sunt dezechilibrate. Foamea, obezitatea, degradarea mediului, pierderea diversității agro-biologice, pierderea și risipa de mâncare și lipsa de securitate pentru lucrătorii din lanțul alimentar sunt doar câteva dintre problemele care subliniază acest dezechilibru. Pe măsură ce țările încep să dezvolte și să implementeze planuri de recuperare COVID-19, este o oportunitate de a adopta soluții inovatoare bazate pe dovezi științifice, astfel încât să poată construi mai bine și să îmbunătățească sistemele alimentare.

Ziua Mondială a Alimentației solicită și anul acesta solidaritate globală pentru a ajuta toate populațiile, în special cele mai vulnerabile, să se recupereze din criză și să facă sistemele alimentare mai rezistente și mai robuste, astfel încât să poată rezista volatilității și șocurilor climatice, să ofere alimente sănătoase la prețuri accesibile și durabile pentru toți și mijloace de trai decente pentru lucrătorii din sistemul alimentar. Acest lucru va necesita îmbunătățirea schemelor de protecție socială și noi oportunități oferite prin digitalizare și comerțul electronic, dar și practici agricole mai durabile care să păstreze resursele naturale ale Pământului, sănătatea noastră și clima.