100 milioane EURO pentru tinerii fermieri! Când începe sesiunea de depunere a proiectelor

68
100 milioane EURO pentru tinerii fermieri! Când începe sesiunea de depunere a proiectelor

Redeschiderea submăsurii 6.1 este așteptată cu nerăbdare de tinerii fermieri care vor să se instaleze ca șefi de exploatație. În perioada de tranziție 2021-2022, aceasta va avea parte de o alocare finanțare consistentă, așa că fermierii trebuie să-și pună la punct toată documentația pentru a depune proiectele la momentul deschiderii noii sesiuni. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Ion Păunel a oferit mai multe detalii despre fondurile europene disponibile pentru fermierii români în următorii doi ani.

”România beneficiază în perioada 2021-2022, la fel ca toate celelalte țări europene, de regulamentul de tranziție. România va avea pentru această perioadă aproximativ 2,2 miliarde de euro prin mecanismul de tranziție, plus Instrumentul de Reconstrucție Europeană (ERI) – anvelopa financiară totală este de 3,2 miliarde de euro, dar în jur de 38-40% din aceste fonduri trebuie duse către măsuri de climă și mediu. Pentru partea de dezvoltare rurală, care ne interesează pe noi, vestea bună este că o mare parte din submăsurile din 2014-2020 se vor redeschide”, a subliniat Ion Păunel.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt a mai precizat că Ministerul Agriculturii lucrează din greu pentru a pune la punct toate condițiile pentru această perioadă de tranziție, iar grupurile de lucru au loc chiar în aceste zile. Consultantul anticipează că variantele finale pentru ghidurile solicitantului vor fi lansate în cursul lunii mai, urmând ca fermierii să depună proiectele pentru finanțare în perioada ulterioară.

”Se merge pe repede înainte și la Ministerul Agriculturii, pentru că regulamentul de tranziție a fost aprobat încă din luna decembrie. Aș face o previziune legată de perioada când se vor deschide aceste submăsuri. Dacă inițial am mers pe iunie-iulie, eu sper ca de la jumătatea lunii mai să avem deja ghidurile finale, iar puțin mai devreme forma consultativă a ghidurilor. Voi fi prezent în grupurile de lucru și sper să vin cu vești bune”, ne-a mai spus Ion Păunel.

Legat de sumele alocate pentru tinerii fermieri în perioada de tranziție, bugetul pentru submăsura 6.1 este de 100 milioane de euro, cu posibilitatea ca acesta să fie suplimentat cu cel mult 20 de milioane de euro, dacă suma respectivă nu va fi accesată de fermierii din Diaspora în sesiunea deschisă în prezent.

”Avem câteva sume pe care le putem face publice. Pentru 2021-2022, la creionarea bugetară de la MADR, avem 100 milioane de euro care vor fi alocați pentru submăsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri, cu posibilitatea suplimentării acestei sume cu cel puțin 20 de milioane de euro din actualul program pentru tinerii fermieri din Diaspora. Acolo avem 20 de milioane de euro, iar banii care nu vor fi consumați se vor duce în alocarea financiară următoare”, a adăugat Ion Păunel.

Din păcate, potrivit consultantului, este puțin probabil ca suma per proiect pentru tinerii fermieri să crească în acești doi ani de tranziție. Deși existau speculații că s-ar putea ajunge până la pragul de 100.000 euro/fermă, se pare că alocarea va rămâne de 40.000 euro, respectiv 50.000 euro/fermă în perioada 2021-2022.

Pe această cale, le reamintim tinerilor din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să-și înființeze o exploatație agricolă că mai au timp până pe data de 4 mai să depună proiectele pentru a obține fondurile europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Mai multe detalii despre această sesiune, precum și condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a fi eligibili la finanțare, puteți afla cu un CLICK AICI.