PNRR încă incert, incomplet și criticat. Când sperăm să vedem primii bani de la UE?

11
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis de România la Bruxelles, trebuia să treacă ieri de cabinetul președintelui Comisiei Europene și ar urma să fie aprobat la sfârșitul acestei luni, a anunțat de acum fostul ministru pentru proiecte europene Cristian Ghinea. Criza politică de la București pică cum nu se poate mai prost pentru România, care așteaptă peste 29 de miliarde de euro. Este vorba de 14,3 miliarde de euro în subvenții și 15 miliarde de euro sub formă de credite, doar că planul nu a fost încă aprobat. 

Domeniile-cheie în care România vrea să facă cele mai mari cheltuieli sunt tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătate și adaptabilitate și politici pentru generația următoare. Să amintim că proiectul esențial pentru agricultură – realizarea unui sistem național performant de irigații nu a fost acceptat de oficialii europeni. Asta cel puțin după declarațiile de la București, deși nu este clar dacă un astfel de proiect a și fost depus. 

Banii vin din Fondul Next Generation al Uniunii, menit să ajute statele membre să se redreseze în urma pandemiei. El va acorda un sprijin financiar considerabil celor mai multe țări din Europa Centrală și de Est, zonă care include și România. Bucureștiul a depus pe 31 mai planul și de atunci, în afară de declarații politice, nu se știe nimic clar. Deși programul României include chestiuni legate de mediu, unele voci i-au criticat planurile fiindcă nu merg suficient de departe în privința investițiilor în surse regenerabile de energie. În consecință, Comisia Europeană a cerut Bucureștiului să vină cu o evaluare critică a planului. Răspunsul României a fost o cerere de prelungire a perioadei de evaluare.