1,5 miliarde de euro pentru biodiversitate. Decizia de finanțare, pe masa lui Cîțu!

14
1,5 miliarde de euro pentru biodiversitate. Decizia de finanțare, pe masa lui Cîțu!

Prin Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR), care va fi prezentat Guvernului în această săptămână, Executivul Cîțu își propune să investească 1,5 miliarde de euro pentru împădurire și biodiversitate, parte a obiectivului privind managementul sustenabil al pădurilor, combaterea deşertificării, oprirea şi inversarea degradării solului.

Cu ocazia unui eveniment online organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, marți, 16 martie 2021, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că acesta este un obiectiv „foarte ambiţios”.

„Propunerea noastră iniţială este să investim 1,5 miliarde (n.r. – euro) pentru împădurire şi biodiversitate. Sper să nu fiu acuzat de laude exagerate, dar cred că vom avea cele mai ambiţioase investiţii în păduri, atât în combaterea tăierilor ilegale, cu mijloace digitale şi moderne, urmărirea cantităţii de masă lemnoasă care este tăiată din păduri, dar şi de asemenea o linie specială pentru plantarea de noi păduri. Suntem o ţară care este sub media UE când vine vorba de suprafeţele împădurite.

Acestea sunt câteva exemple. Sunt foarte optimist că, la final, în planul final vom acoperi majoritatea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi aceasta deoarece este o necesitate naturală a societăţii româneşti şi acest lucru a fost destul de vizibil în procesul de consultare publică”, a promis ministrul Ghinea.

Acesta a mai spus că draftul PNRR conține și obiectivul privind eliminarea sărăciei. În acest context se are în vedere implementarea legislaţiei pentru venitul minim de incluziune, „un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România”.

Se vorbește inclusiv de introducerea în PNRR a stimulării persoanelor sărace să intre pe piața muncii formale.

„Vreau să vă spun că am răspuns la aproape toate aceste obiective. Aş da ca exemplu obiectivul privind eliminarea sărăciei, care este foarte important, foarte relevant în contextul României. O reformă ambiţioasă pe care am propus-o să fie inclusă în plan este implementarea legislaţiei pentru venitul minim de incluziune. Acesta este o reformă care a suferit numeroase întârzieri în România şi stimulează persoanele sărace să intre pe piaţa muncii formale. Aceasta va fi un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România şi sper să găsesc o modalitate pentru a o include în plan şi a acoperi, parţial, costul implementării sale”, a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În cadrul webinarului, Ghinea a făcut referire și la obiectivul privind eliminarea sărăciei, în fapt un program naţional pentru reducere abandonului şcolar, dar și despre „bursele punte” destinate în special elevilor de la țară.

„Practic, vom ţinti cele 1.600 de şcoli din România care sunt cele mai vulnerabile la acest fenomen şi vom avea o investiţie specială, o schemă de granturi dedicată acestor şcoli, pentru a-i menţine pe copii în şcoală. Această schemă o pregătim împreună cu Ministerul Educaţiei şi sunt foarte optimist cu privire la posibile rezultate. A fost pilotată în cadrul fondurilor de coeziune şi acesta este un tip de reformă care ar putea avea un impact enorm pentru România”, a explicat Cristian Ghinea

Totodată, șeful MIPE a vorbit şi despre un program de burse punte pentru copiii care fac trecerea la liceu, în condiţiile în care în astfel de perioade multe persoane, în special din zonele rurale, abandonează şcoala, din cauza costurilor ridicate cu mutarea din localitatea de provenienţă în localitatea unde este liceul.

„Acest gen de burse ar putea fi o soluţie”, a spus el.

Se speră într-o decizie formală

Cu ocazia aceluiași eveniment, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că PNRR este revizuit și nu este încă public, dar că va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, „pentru prima citire”.

„Sperăm că vom avea o decizie formală a Guvernului în săptămâna următoare. (…) Vom avea toate detaliile prezentate Guvernului în cursul acestei săptămâni şi vom avea o primă citire a deciziei guvernamentale mandatând Ministerul pe care îl conduc să demareze discuţiile cu Comisa Europeană, şi în paralel cu aceste discuţii informale cu Comisia Europeană, elaborăm unele din aceste măsuri.

Săptămâna viitoare vom avea decizia formală a Guvernului. Acesta este calendarul. Sper că vom fi în măsură să negociem cu un mandat clar. Avem un guvern de coaliţie în România, dar vă pot spune că după negocieri foarte detaliate am reuşit să ajungem la un consens în cadrul coaliţiei, care va sprijini noul draft al planului”, a menționat Ghinea.

PNRR va avea 33 de componente, grupate pe cei 6 piloni care au fost introduşi de către Parlamentul European, iar fiecare domeniu de intervenţie va avea atât reforme cât şi investiţii, precum şi jaloanele şi ţintele care trebuie realizate.

România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde de euro destinat instrumentului de finanţare „Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, din care 13,7 miliarde de euro sunt structuraţi sub formă de granturi şi 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Guvernul României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat marţi, în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, un eveniment online, în marja Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă 2021, desfăşurat de Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii Coaliției de guvernare, miercuri, 17 martie 2021, la orele după-amiezii, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre PNRR.