190 de milioane de lei pentru un proiect integrat de investiții în zona agricolă

8
190 de milioane de lei pentru un proiect integrat de investiții în zona agricolă

Conform anunțului făcut de primarul comunei Mireșu Mare, Ioan Mătieș, localitatea ar urma să beneficieze în perioada următoare de nu mai puțin de 190 de milioane de lei pentru pentru un proiect integrat de investiții în zona agricolă.

Mai exact, vorbim de un proiect integrat prin intermediul căruia ar urma să fie finanțate un depozit de legume-fructe, un centru de afaceri și o bursă de produse agricole, scriu de la Graiul.

Foarte important de menționat este și faptul că se va face cercetare în comuna maramureșeană, potrivit precizărilor edilului.

„Vom avea în comună o investiție foarte importantă, ce va ajunge la 190 de milioane de lei, în zona agricolă a comunei Mireșu Mare. Această investiție vizează practic cetățenii care se ocupă de agricultură, fermierii, cărora li se va mări eficiența economică prin faptul că vor avea unde să-și predea produsele pe care le cultivă, legume, fructe etc.

Va fi inclusiv un centru de afaceri, exact ca în țările civilizate, cu bursă și tot ce ține de asta. Dacă anumite produse nu vor trece imediat în stare crudă, va fi și o parte de industrializare pentru procesarea lor, pentru a nu se pierde. Proiectul este unul integrat. Inclusiv cercetare se va face la noi în comună, având în vedere că toată lumea a găsit în zona noastră o deschidere”, a spus primarul Ioan Mătieș.

Sprijin pentru legumicultori anunțat de ministrul Agriculturii

Luni, 11 ianuarie 2021, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea că deși programul pentru tomate se oprește, acesta va fi înlocuit de un program prin care toți cei care cultivă legume în spații protejate vor putea beneficia de sprijin financiar. În plus, în noul exercițiu financiar, vor exista măsuri pe bani europeni pe care legumicultorii le vor putea accesa, pentru a beneficia de finanțări mai consistente.

„Va fi pentru legume în spații protejate, nu neapărat tomate. Programul Tomata s-a derulat pe o perioadă de trei ani și jumătate, pentru că anul trecut am asigurat finanțarea doar pentru prima sesiune. Efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care ne-au întrebat de ce nu facem un program de minimis pentru legume în spații protejate.

Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil pe suprafață sprijinul va fi mai mic. Încercăm, însă, să mergem cu măsuri pe bani europeni dedicate pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, a mai conchis pe acest subiect ministrul de resort.