2022: Anul recordurilor pentru Portul Constanța

6
Portul Constanța a devenit anul trecut cel mai important port din Europa. Aceasta este o performanță istorică pentru principala poartă maritimă a României. Potrivit TVR, aici s-a înregistrat un trafic mai mare cu 12% comparativ cu un an în urmă. Cele mai mari cantități ajunse în port au fost cerealele (românești și ucrainene) care au fost trimise către destinații din toată lumea.
 
24 de milioane de tone de cereale s-au înregistrat, anul trecut, în portul Constanța 
 
Din cele peste 75 de milioane de mărfuri, cea mai mare pondere au avut-o cerealele, 24 de milioane de tone. La această cifră au contribuit grânele românești, dar și cele ucrainene.
 
Pentru anul 2022, în comparație cu 2021, traficul de mărfuri înregistrat în Portul Constanța a crescut cu 12 procente. Cea mai mare creștere au avut-o transporturile din Ucraina, țară pentru care portul are un rol esențial în continuarea exporturilor de cereale.
 
Comisia Europeană estimează că Ucraina acoperă 10% din necesarul de grâu al omenirii, 15% din piața de porumb și 13% din cererea de orz. Ucraina este cel mai important actor pe piața uleiului de floarea soarelui – peste 50% din întregul comerț global. Absența unui exportator poate avea consecințe grave asupra securității alimentare globale, este de parere CE.
 
Mărfuri cu scăderi cantitative la export
 
Sunt însă mărfuri la care s-au înregistrat scăderi cantitative pentru export, cum ar fi minereurile și deșeurile neferoase, celuloză și deșeurile din hârtie, legumele, fructele și animalele vii.