Meteo: Ce temperaturi vom avea în februarie

2

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat, marți dimineață, estimările pentru următoarele patru săptămâni cu privire la temperatura aerului și cantitatea de precipitații.

Pentru săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână local în sud-est și la munte, dar și mai ridicate în extremitatea de nord-est, sud-vest și de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în zonele montane, dar și în general deficitar în regiunile extracarptice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Și în săptămâna 6-13 februarie temperaturile medii se mențin mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile centrale, sud-estice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice.

În săptămâna 13-20 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, local în regiunile sudice, nordestice și în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Meteorologii estimează că regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 20-27 februarie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, dar și local excedentare în nordul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Administrația Națională de Meteorologie menționează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.