Peste 50.000 de porci loviți de pesta porcină africană într-o fermă celebră din România

10

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o fermă cu peste 50.000 de animale aparținând celebrei companii americane Smithfield, a anunțat sâmbătă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, citată de news.ro.

„În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploataţia comercială de suine aparţinând SC Smithfield România Ferma Voiteni, judeţul Timiş, rezultatul la LSVSA Timiş fiind pozitiv, au fost trimise  şi la Institutul de  Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare şi  identificare a virusului pestei porcine africane. După efectuare examenelor  de laborator efectuate  la Institutul de  Diagnostic şi Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive,  a fost confirmată  Pestă Porcină Africană”, se precizează în comunicatul DSVSA Timiș.

Potrivit reprezentanților instituției, după confirmarea pestei porcine africane, la nivelul Prefecturii Timiș a fost convocată sedinţa cu toţi membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a cadavrelor de porci.

În ferma de la Voiteni a companiei Smithfield sunt 53.764 de porci, iar autoritățile urmează să stabilească exact câte animale vor fi ucise, având în vedere că acestea se află în mai multe hale.

„Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane s-au stabilit cele două zone şi anume o zona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii: Voiteg şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Folea, Ghilad, Ofseniţa, Deta, Opatiţa, Denta, Rovinţa Mare, Birda, Sângeorge, Berecuţa, Mănăstire din judeţul Timiş”, se mai arată în comunicatul DSVSA Timiș.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă are un puternic impact din punct de vedere economic.