50 de bani pe un kilogram de roșii. Fermieri în lacrimi

2

Anul acesta preţurile legumelor la producător sunt cele mai mici din ultimii 30 de ani. Samsarii câştigă de pe urma adevăraţilor producători, cumpărând legume la prețuri foarte mici, pe care le vând de zece ori mai scump.

Spre exemplu, în judeţul Olt, roşiile se vând şi cu 50 bani/kg pe marginea șoselei, iar samsarii le vând în ţară şi cu 7-8 lei pe kilogram, potrivit Adevarul.ro. În localităţile Grădinari, Strejeşti şi Pleşoiu, din judeţul Olt, se cultivă legume încă din comunism. Diferenţa este însă că dacă atunci „grădinarii“ erau consideraţi bogaţi, astăzi toţi le plâng de milă.

În satul Doba al comunei Pleşoiu funcţionează de foarte mulţi ani o piaţă improvizată de vânzare en-gros. De acolo iau marfă intermediari din Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa, Hunedoara și alte județe.

Diferenţele între preţul oferit de samsari producătorilor şi cel cu care legumele sunt cumpărate de consumatorul final sunt enorme. Se cumpără şi cu 50 bani kilogramul de tomate şi se poate vinde în oraşele de munte cu 7-8 lei/kg. Chiar şi în pieţele din Olt preţurile sunt de cel puţin trei ori mai mari.

După-amiaza şi până seara târziu fermierii culeg legumele, iar la 3.00 dimineaţa ies cu marfa la șosea, pentru a prinde loc.

Niciodată n-au fost preţuri atât de mici, spun producătorii. „Am vândut plângând, cu 50 de bani. M-am pus în pat la 12.00 azi-noapte, m-am trezit la 3.00, să prind loc bun aici. Şi dimineaţa vin samsarii, mă întreabă pe mine cu cât vând. Eu spun 1,2 lei/kg. Merg mai departe, vecinul spune 1 leu, cel de lângă el, care a văzut că n-am vândut, spune 80 de bani… Şi aşa ajunge aproape de calea ferată şi încarcă cu 50 de bani“, spune o doamnă care face de 20 de ani legumicultură.