Terenuri agricole românești ajung pe mâna străinilor. Când va fi modificată legea

2

În Parlament se lucrează la modificarea legii 17/2014 privind vânzarea de terenuri agricole din extravilan, iar în septembrie va fi finalizată Legea cadastrului, a declarat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei vizite de lucru la Oradea.

În privința legii care reglementează vânzarea de terenuri agricole, se încearcă armonizarea şi deblocarea tranzacţiilor apărute în noiembrie. Atunci a apărut o lege a fost trecută brusc în Parlament şi care a blocat vreo 70.000 de tranzacţii, fără să rezolve ceea ce legea îşi propunea: să oprească vânzarea terenurilor către străini. Legea în cauză fusese dezbătută vreo trei-patru ani înainte.

Dintotdeauna, străinii, sub forma societăţilor comerciale, au cumpărat teren şi în continuare cumpără prin societăţi comerciale româneşti pe care apoi le preiau. Singura soluţie care ar putea rezolva această vânzare ar fi ca statul să treacă ca preemptor de gradul doi, deci după rudele apropiate, statul ar trebui să cumpere acele terenuri pe care ar trebui apoi să le concesioneze fermierilor români ca să oprească acest fenomen.

„Se lucrează la lege ca să fie simplificată. Legea cadastrului este în faza finală, iar în septembrie, în primele săptămâni ale noii sesiuni se va finaliza”, a declarat ministrul Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Bihor Ioan Cupşa, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților, a precizat, pentru AGERPRES, că legea cadastrului va fi modificată substanţial – se vor simplifica procedurile, se va trece la digitalizare şi se vor mări sumele de bani ce pot fi alocate pentru cadastrarea generală.

În cazul legii 17, deputatul Ioan Cupşa a spus şi el că se va simplifica procedura, se vor reduce termenele, astfel încât să fie protejat şi dreptul la proprietate al deţinătorilor de terenuri, dar şi interesul general legat de felul în care sunt folosite aceste terenuri, aspect ce ţine ce, până la urmă, de siguranţa naţională.