Apa „falsificată” din puțuri i-a transformat din primari și afaceriști, în inculpați

4
Apa „falsificată” din puțuri i-a transformat din primari și afaceriști, în inculpați

Patru inculpați – un primar vâlcean, doi reprezentanți ai unei societăți comerciale și un diriginte de șantier au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Serviciul teritorial Pitești.

Potrivit anunțului DNA din 29 aprilie 2021, Puchin Marin, la data faptei primar al comunei Lăcusteni, județul Vâlcea, a fost dat pe mâna instanței pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, „dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

În același dosar, a fost deferită justiției o persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, „dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

O altă persoană fizică, la data faptei reprezentant al aceleiași societăți comerciale, a fost deferită și ea instanței de judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, „dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

Nu în ultimul rând, procurorii au dat pe mâna judecătorilor o persoană fizică, la data faptei diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, „dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea”, în perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați.

Bani europeni pentru probe „curate”

„Cu titlu de exemplu, precizăm că «autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă» ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea.

„Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe «curate», inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.

„Prin aceste demersuri inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”, se menționează într-un comunicat al DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au ținut să precizeze procurorii DNA.