A fost vânat cerbul cu coarne de aur

62
A fost vânat cerbul cu coarne de aur

Cerbul cu coarne de aur a fost vânat la Buzău. Sezonul de vănătoare la cerbul comun, trofeu și selecție, s-a încheiat, iar vănătorii buzoieni se declară mulțumiți de reușita obținută.

29 de exemplare de animale au fost vânate, cel mai valoros trofeu fiind un cerb vânat în apropiere de Vulcanii Noroioși.

Trofeul a avut 11 kilograme, iar punctajul obținut i-a conferit medalia de aur. Deși este departe de recordul național deținut, în prezent, de un german pentru un animal împușcat în anul 2003 la Fancel-judetul Mureș, vănătorii sunt mulțumiți au reușit să atingă cota de vănătoare primită de Minister.

Vănătoarea la cerbul comun este una cu totul specială. Presupune multă îndemânare, ani de experiență în spate dar și multă răbdare. Dragoș Ștefănscu, directorul AJVPS Buzău, spune că pentru a avea șansa să pleci acasă cu un trofeu este nevoie de cel puțin patru zile de vănătoare.  Toate aceste calități l-au ajutat pe un buzoian, membru al AJVPS Buzău, să doboare cerbul cu ”coarnele de aur”. Este vorba despre un trofeu de aproape 11 kilograme, notat cu 220 de puncte C.I.C. În bani, trofeul valorează la Buzău 10.000 de lei.

În prezent, recordul national este detinut de vanatorul german Ronald Philipp cu cerbul recoltat in  anul 2003 la Fancel-judetul Mures, al carui trofeu a fost omologat in anul 2004, la Bucuresti, cu 264,51 puncte C.I.C. 

Un trofeu de cerb este cu atat mai valoros cu cat are prajinile mai lungi si mai groase,  ramificatii (sau raze) mai multe, greutate si dechidere mai mare, culoare mai inchisa, perlaj mai bogat. Coarnele cad in fiecare an – iarna, in locul lor crescand altele pana la sfarsitul verii. Procesul cresterii coarnelor dureaza circa 120 – 130 zile. Suprafata rozetei de pe care s-a desprins cornul este imediat acoperita de par si piele. Cand coarnele au ajuns la dimensiuni normale, pielea se crapa, se usuca si cade in fasii.