Fuzarioza la pepeni! cum scăpăm de ea

4

Suntem în plin sezon de pepene verde. Fermierii deja și-au scos producțiile spre vânzare iar consumatorii sunt mai mult decât mulțumiți de sezonul pepenelor de anul acesta.

La unul dintre evenimentele de degustare de pepene verde și galben, organizat de cadrele didactice de la USAMV, București, în parteneriat cu firmele de specialitate, echipa Agrotv a stat de vorbă cu Viorica Lagunovschi – Luchian, profesoară la facultatea de horticultură care a menționat despre una dintre problemele cu care se confruntă agricultorii de pepeni.

„Când suntem în sezonul de pepene, fermierii se confruntă cu fuzarioza. Aceasta este una dintre cele mai păgubitoare boli și singura scăpare este utilizarea de răsaduri altoite pe portaltoi de rezistență și utilizarea unor hibrizi rezistenți”, a spus Viorica Lagunovschi-Luchian. 

Conform specialiștilor, fuzarioza infectează planta din sol spre rădăcini. Odată ce este planta infectată, aceasta produce tiloze care blochează fluxul de alimentare cu apă și nutrienți ducând spre pierire. Primul semn care indică o plantă infectată sunt frunzele care se ofilesc și îngălbenesc.

Ca și prevenție pentru fuzarioză, specialiștii recomandă dezinfectarea echipamentelor, utilizarea soiurilor certificate, dezinfecția chimică a solului, aplicarea fungitindelor și rotația culturii la 7-9 ani.