Abatoare kosher pentru accesul fermierilor români pe piața de carne din Israel

5

Simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru accesul pe piața din Israel a cărnii și a produselor agroalimentare provenite din fermele românești, a fost una dintre principalele teme abordate de ministrul agriculturii, Florin Barbu, și ES domnul Reuven Azar, ambasadorul Staului Israel la București, într-o întâlnire bilaterală ce a avut loc, miercuri, la sediul MInisterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În acest sens, ES domnul Reuven Azar a dat asigurări că a făcut toate demersurile pentru a obține sprijin în vederea finalizării cât mai rapide a tuturor formalităților necesare pentru acreditarea de laboratoare și abatoare kosher în România, se arată într-un comunicat al MADR remis, miercuri, redacției AgroTV.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre intensificarea colaborării dintre România și Israel în ceea ce privește schimbările climatice care afectează direct sectorul agricol, iar soluțiile se referă la utilizarea responsabilă a apei pentru irigații și a unor soiuri care să nu fie afectate de condițiile actuale.

În ceea ce privește cultivarea legumelor în spații protejate, s-au punctat următoarele teme: utilizarea de noi tehnologii, sisteme moderne de utilizare a apei pentru irigații în legumicultură și pomicultură, promovarea produselor agroalimentare.

Pregătirea vizitei în România a ministrului israelian al agriculturii din luna octombrie a fost un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii, ocazie cu care vor fi abordate subiecte ce vizează schimburile comerciale dintre cele două state.

La finalul întâlnirii, ES domnul Reuven Azar i-a adresat ministrului Barbu invitația de a participa în perioada 17-19 octombrie, la târgul AGRITEQ, eveniment organizat în Israel. 

Întrevedere româno-spaniolă

Tom miercuri, 30 august, ministrul agriculturii, Florin Barbu a avut o întrevedere și cu ES domnul Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, ambasadorul Spaniei în România, cu care a discutat despre situația pieței și comerțul cu produse agricole, în contextul sprijinirii fermierilor europeni afectați de conflictul din Ucraina.

În cadrul întânirii au mai fost atinse subiecte ce privesc viitorul zonelor rurale și al PAC, noile tehnici genomice pentru a consolida sectorul de agricultură, ținând cont de schimbările climatice cu care ambele state se confruntă tot mai des în ultima perioadă și de depopularea satelor. Referitor la această problemă de actualitate și pentru țara noastră, ministrul Florin Barbu a declarat că este necesară o abordare la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să fie creată o strategie unitară.

Ministrul român a abordat și problematica ridicată de România, la care s-au raliat și alte state membre UE privind aplicarea unei derogări pentru GAEC 7 și GAEC 8 în anul 2024. De asemenea, demnitarul român a solicitat sprijinul Spaniei în modificarea legislației europene, în așa fel încât procentul de teren lăsat pârloagă să fie calculat la nivel național, nu la nivel de exploatație.

Ambasadorul a transmis sprijinul Președinției spaniole și a menționat că România este un partener strategic al Spaniei, cele două popoare având foarte multe în comun, iar autoritățile celor două state se află în dialog permanent, se mai arată în comunicatul MADR.