Adrian Chesnoiu: ”Nu există PNS. În afară de acea analiză SWOT, nu avem nimic”

12

Planul Național Strategic (PNS) va trebui să contureze calea pe care o va lua agricultura românească în următorul deceniu. Teoretic, prima formă a acestuia trebuie depusă până la sfârșitul anului, însă deocamdată, ceea ce cuprinde acest plan rămâne necunoscut.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat acest subiect cu președinții celor două Comisii de Agricultură din Parlamentul României, George Scarlat și Adrian Chesnoiu. Potrivit celui din urmă, motivul pentru care nu știm nimic de PNS până la această dată este pentru că el nu există.

”Nu există PNS la momentul acesta. Eu am adresat o rugăminte Ministerului Agriculturii, prin care să desemnăm câte un reprezentant din fiecare grup politic de la Comisia pentru Agricultură, și de la Cameră, și de la Senat, să fie observatori în comitetele de monitorizare. Ce comitete de monitorizare, că ele nu există? Deci în afară de aceea analiză SWOT, nu avem nimic. Acesta este motivul pentru care, săptămâna viitoare, am decis împreună cu colegii mei de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, să convocăm conducerea Autorității de Management, să vedem stadiul actual, să vedem ce s-a lucrat până acum la PNS și să începem la nivelul comisiilor reunite un calendar prin care să începem să creionăm PNS-ul împreună cu fermierii, astfel încât când va veni noul ministru, să avem ce să-i predăm. Altfel nu se întâmplă nimic”, a precizat Adrian Chesnoiu.

De partea cealaltă, George Scarlat, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, susține că lucrurile nu stau chiar așa. Mai mult, potrivit președintelui Comisiei de Agricultură din Senat, mare parte din măsurile actuale deschise de AFIR în perioada de tranziție se vor regăsi și în viitorul PNS.

”Nu-i chiar așa, fără să iau partea Ministerului Agriculturii. Discutăm de perioada de tranziție, unde aceste măsuri care sunt bugetate vor fi în procent de 99% și în noul PNS. Văzând echipa (…) cu acei funcționari, mulți dintre ei oameni de calitate și tehnici, care stau și scriu și, din păcate, n-au fost duși pe teren să vadă într-adevăr ce înseamnă o producție de solar, ce înseamnă să știi să faci producție primară și să nu te pricepi la procesare, și să nu faci un ghid astfel încât fermierul să fie obligat să facă de toate”, a precizat George Scarlat.

”Nu-mi spuneți mie că funcționarii din subordinea unui ministru, secretar de stat sau șef de agenție nu fac ce ar trebui să facă. Nu fac dacă acel șef de agenție nu este capabil să-i coordoneze și să-i ducă spre ce au de făcut”, i-a replicat Chesnoiu lui Scarlat. În plus, deputatul PSD a mai subliniat că includerea măsurilor actuale în viitorul PNS nu este de bun augur, pentru că nevoile agriculturii românești de peste câțiva ani nu vor fi aceleași cu cele din 2012, cât a fost elaborat vechiul PNDR.