România cere UE să pună frână politicilor de mediu prea agresive

7

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a participat miercuri la Consiliul de Mediu desfășurat la Luxemburg, unde a cerut ca politicile ambițioase de mediu ale Comisiei Europene să fie temperate, pentru a avea un impact cât mai redus atât asupra cetățenilor, cât și asupra economiei, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Poziția României vine pe fondul crizei prețurilor la energie electrică și gaz, accentuată de încercările constante din ultima vreme ale Comisiei Europene de a descuraja producția de energie pe bază de gaze natural sau din surse nucleare.

„Pentru România este esențial ca atingerea obiectivului de 55% să se realizeze cu un impact social direct asupra cetățenilor cât mai redus. În acest sens, subliniem importanța sprijinului cetățenilor pentru implementarea acestor politici ambițioase la nivel național. Impactul politicilor depinde de circumstanțele naționale, structura economică, capacitatea financiară și puterea de cumpărare. Este importantă asigurarea coerenței și consecvenței măsurilor agreate, inclusiv din perspectiva asigurării competitivității industriei, precum și a unei tranziții juste din punct de vedere social. Ocuparea forței de muncă trebuie să fie un alt element care trebuie asigurat indiferent de abordarea agreată”, a arătat ministrul Barna Tánczos în intervenția sa la reuniunea din Luxemburg.

Pe agenda Consiliului de Mediu s-au aflat subiecte precum Pachetul ”Fit for 55”, strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030, pregătirea pentru Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), dar și creșterea prețurilor la energie electrică și gaz.

La 14 iulie 2021 Comisia Europeană a prezentat pachetul de propuneri legislative „Fit for 55”, care constă într-o serie de propuneri interconectate, atât de modificare a unor acte legislative existente, cât și de lansare a unor noi inițiative într-o serie de domenii de politică și sectoare economice, inclusiv clima, energia, transporturile, construcțiile, exploatarea terenurilor și silvicultura.

În opinia Comisiei, aceste propuneri urmăresc să permită UE să își atingă obiectivele într-un mod echitabil, eficient din punctul de vedere al costurilor și competitiv și să contribuie la o tranziție verde și justă a economiei UE, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

În interiorul UE există mai multe poziții pe tema politicilor agresive de mediu promovate la nivelul Comisiei Europene, prin care se urmărește eliminarea rapidă a energiei produse pe bază de hidrocarburi. Disensiunile s-au acutizat după ce Germania a finalizat gazoductul Nord Stream 2, alimentat cu gaze ieftine din Rusia, fară să existe vreo opoziție din partea Comisiei Europene.

Poziția Romaniei în privința creșterii prețurilor la energie electrică și gaz a fost că „gazul natural și energia nucleară reprezintă soluții necesare, iar Comisia trebuie să faciliteze investițiile în aceste două tehnologii. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunțită a situației prețurilor la energie și gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă. Același risc există și pentru prețul carbonului. Acesta ar trebui să fie mai predictibil și trebuie să evităm volatilitatea excesivă”, a mai cerut ministrul Barna Tánczos în intervenția sa.