Adrian Oros: Vechiul program Bazna si Mangalita a fost irealist

50
Adrian Oros: Vechiul program Bazna si Mangalita a fost irealist

Vechiul program de susținere a raselor autohtone Bazna și Mangalița a fost unul irealist, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comuna Mihalț, județul Alba. Potrivit acestuia, noua schemă de sprijin pentru susținerea celor două rase este mai bine gândită iar, în trei-patru ani, se va ajunge la un număr de porcine care să asigure stabilitatea acestora.

“Programul de stimulare a creşterii celor două rase autohtone care erau în pericol de abandon l-am modificat la începutul anului, la cererea membrilor acestor asociaţii. Pentru că vechiul program era total irealist. Adică, cineva dona nişte purcei de rasă Mangaliţa sau Bazna, statul îi plătea o anumită sumă, cel care îi primea trebuia să îi crească şi trebuia să îi dea la un abator care era obligat să îi plătească o anumită sumă. Nu avea nicio logică, nu putea statul să intervină în relaţiile comerciale între mai mulţi agenţi economici să dicteze piaţa. Iar oamenii nu au aplicat şi au venit să ne spună că doresc o altă schemă de sprijin”, a precizat șeful MADR.

Acesta a subliniat că s-a adoptat o nouă măsură de sprijin, iar în trei-patru ani de zile, numărul porcinelor din rasele Bazna și Mangalița va fi suficient de mare astfel încât să asigure stabilitatea celor două rase. Potrivit lui Oros, crescătorii de porcine sunt mulțumiți de program și au aplicat, iar programul va fi continuat și în anii următori, astfel încât cele două rase să nu mai fie în pericol de abandon.

Datele furnizate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie arată că în luna mai erau înscrise în Registrul Genealogic un număr de 1.030 capete scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa.

Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

a) producătorilor agricoli PFA, II și IF;

b) producătorilor agricoli persoane juridice.

Programul prevede un  sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect.