Piersicile – beneficii uimitoare pentru sanatate

39
Piersicile – beneficii uimitoare pentru sanatate

Piersicile sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidati si bioflavonoide, aigurand o serie de nutrienti corpului uman. Prin urmare, pe langa faptul ca sunt delicioase, piersicile sunt si sanatoase cu o serie de beneficii pentru organismul nostru. Iata cateva motive de ce sa savurezi din aceste fructe suculente si gustoase.

Piersicile sunt bune pentru digestie

O piersica medie contine circa 10% din necesarul zilnic de fibre. Pe langa prevenirea constipatiei si asigurarea unei bune digestii, fibrele din piersici ajuta la nivelarea zaharului din sange. Fructele contin prEbiotice care hranesc prObioticile – bacteriile vii si fermentii buni ce sunt benefici pentru antiinflamare, imunitate si buna dispozitie.

Fuctele contribuie la intarirea imunitatii

Piersicile sprijina sistemul imun in trei moduri. In primul rand, fructele contin 15% din necesarul zilnic de vitamina C. Acest nutrient ajuta celulele imune la producerea, functionarea si protectia lor. Vitamina A din piersici ajuta la formarea mucoaselor din sistemul respirator, ceea ce ajuta retinerea particulelor straine si incalzirea aerului pe care-l inspiram. Membranele formeaza bariere de protectie pentru a nu permite germenilor sa patrunda in fluxul sanguin. De asemenea, piersicile apara imunitatea prin proprietatile sale antimicrobiene naturale.

Piele sanatoasa

Pe langa antioxidantii antiiflamatori, fructele bogate in vitamina C si beta-caroten mentine pielea sanatoasa. Beta caroten, un precursor al vitaminei A, ajuta la protejarea pielii de razele solare, mentine tonusul pielii si-i ofera o stralucire naturala. Vitamina C ajuta la formarea colagenului ce imbunatateste nivelul de elasticitate si previne aparitia ridurilor.

Piersicile protejeaza ochii

Luteina si zeaxantina din piersici ajuta la protejarea retinei si a cristalinului (lentila ochiului). Acestea reduc riscul unor tulburari oculare, precum riscul degenerarii maculare si a cataractei. Totodata, vitamina A din fructe previne tulburarile de vedere.

Pot reduce riscul de cancer

S-a dovedit ca antioxidantii polifenoli din piersici inhiba cresterea si raspandirea celulelor canceroase din sange, in special cel la san, scrie health.com.

Ajuta la mentinerea greutatii

Compusii bioactivi din piersici au proprietati antiinflamatoare si anti-obezitate. Acesti compusi ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si reglarea secretiei de insulina, iar continutul de fibre si apa fac ca piersica sa fie o alegere buna pentru mentinerea greutatii.

Piersicile intretin sanatatea creierului

Antioxidantii din piersici combat stresul oxidativ – un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a contracara efectele nocive ale acestora. Stresul oxidativ este unul dintre factorii ce duc la boli neurodegenerative, precum Alzheimer.

Fructele sunt utile pentru controlul tensiunii arteriale

Potasiul dintr-un fruct mediu de piersic furnizeaza 8% din necesarul zilnic si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Mineralul (K) actioneaza ca un diuretic natural ce elimina excesul de sodiu (Na) din corp. Acest proces regleaza presiunea asupra inimii si a arterelor.

Savurati din aceste fructe de sezon, fara a face abuz, si utilizati-le in diferite preparate, precum smoothie-uri, in prajituri, in salate de fructe sau simple pentru a beneficia de toate proprietatile sale.