AFIR, AZI: Plăți de 69 de milioane de euro în conturile fermierilor!

5

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a efectuat plăți în valoare de 69 de milioane de euro către beneficiarii FEADR fermieri, antreprenori și primării.

Potrivit reprezentanților AFIR, din totalul fondurilor plătite în perioada 3 ianuarie – 16 februarie 2023, 58,6 milioane de euro (58.586.463,72 €) reprezintă contribuția Comisiei Europene. Sumele provin atât din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR, cât și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene – EURI. Diferența de 10,4 milioane de euro (10.413.577,89 €) reprezintă fonduri alocate din bugetul de stat.

Valoarea fondurilor decontate de AFIR include plățile efectuate pentru implementarea proiectelor de investiții, dar și plățile directe și compensatorii pentru măsurile de mediu și climă.

Fondurile publice nerambursabile sunt plătite ca urmare a cererilor de plată primite din partea fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, după ce au fost verificate și autorizate la plată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

„AFIR va efectua plăți în continuare pe măsură ce primește cererile de plată trimise de către beneficiarii investițiilor care sunt în derulare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală”, se mai arată în anunțul instituției.