UE – legislație nouă pentru crescătorii de păsări!

16

Uniunea Europeană pregătește o serie de revizuiri ale legislației ce îi vizează pe crescătorii de păsări.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat marţi fermierilor să încetinească ritmul de creştere a puilor, să înceteze să mai ţină găinile în cuşti şi să reducă densitatea animalelor pentru a îmbunătăţi condiţiile de creştere a păsărilor, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Recomandările formulate de EFSA în două rapoarte separate se adaugă celor cu privire la creşterea porcilor, care au fost emise anul trecut, şi vin într-un context în care efectivele de animale de pe continent se reduc din cauza unor epidemii şi a costurilor mari cu nutreţul şi energia.

Printre recomandările EFSA se numără plafonarea ritmului de creștere a puilor de carne la 50 de grame pe zi, pentru a menţine păsările sănătoase şi active.

De asemenea, potrivit Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară, găinile ouătoare nu ar trebui ţinute în cuşti iar tăierea ciocului, pentru a preveni rănile, ar trebui eliminată, deoarece nu este necesară dacă sunt utilizate practici bune de gestionare a efectivelor de păsări.

Specialiștii EFSA susţin, totodată, că păsările ar trebui să aibă acces la „verande acoperite” pentru a putea căuta hrană în timpul zilei, deși această recomandare ar putea să fie dificil de respectat în contextul pandemiei de gripă aviară cu care se confruntă Europa, în urma căreia au fost ucise zeci de milioane de păsări.

Comisia Europeană, care a comandat studii amintite, intenţionează să revizuiască legislaţia UE în domeniul bunăstării animalelor, în conformitate cu cele mai noi date ştiinţifice, până la finele acestui an, mai transmite Bloomberg.