Agricultură ca pe vremuri, în era tehnologiei. ”La noi, caii fac parte din familie”

2

Într-o eră a tehnologiei, în care utilajele agricole evoluează din ce în ce mai repede, mai sunt și agricultori care lucrează pământul ca pe vremuri. În cartierul Matei Voievod din Municipiul Târgoviște, cartier cunoscut ca fiind un important bazin legumicol, sunt mulți legumicultori care lucrează pământul cu ajutorul cailor.

Fie că reduc din costuri, fie că pur și simplu sunt atașați de aceste animale, legumicultorii, în mare parte persoane în vârstă, ies zilnic în solarii sau pe terenurile cultivate cu legume și muncesc pământul.

”Noi tot timpul am lucrat grădinile cu ajutorul cailor. La noi, caii fac parte din familie. Lucrăm suprafețe mici, dar lucrăm aproape zilnic. Sunt culturi care necesită multă atenție și în care nu putem să intrăm cu tractorul”, ne-a spus un fermier.
 
Acesta spune că nu s-ar putea despărți de calul său și nu ar putea să lucreze pământul fără el, mai ales ținând cont de faptul că nu are utilaje agricole performante.
 
”Nu este ușor să îngrijești un cal, însă costurile lucrărilor agricole sunt mult mai puțin costisitoare atunci când le lucram cu calul. Nu deținem utilaje agricole performante, nu ne permitem să cumpărăm și ne descurcăm cu ce avem”, a mai spus fermierul din Târgoviște.