AgroMeteo Weekend. Vreme calda, izolat se vor semnala averse cu caracter torential

36
AgroMeteo Weekend. Vreme calda, izolat se vor semnala averse cu caracter torential

Agrometeo: Caracteristici meteorologice, 01 – 03 August 2020
Vremea va fi cãldã în majoritatea regiunilor agricole, chiar cãlduroasã îndeosebi în regiunile sudice şi sud-estice.
Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 17…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 24…34°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 10 … 21°C, uşor mai scãzute în depresiuni.

Regimul pluviometric
Izolat, în regiunile sudice si sud-estice se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descãrcãri electrice. Cantitãţile de apã vor depãşi pe suprafeţe mici 15…25 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri temporarte în vest, nord, centru, sud-est, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor, anunță ANM.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfãcãtoare şi apropiate de optim în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în vestul Crişanei, nordul, izolat vestul Moldovei, nord-vestul, centrul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului.

Agrometeo: Conţinutul de apã din sol va prezenta valori scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, ritmurile de vegetaţie la speciile prăşitoare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială sau totală a acestuia, forţări stadiale, precum şi izolat, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.
La cultura grâului de toamnã semănată tardiv din nordul şi centrul ţării va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
Funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înflorirea (60-100%) şi maturitatea ceară (30-100%), iar în Muntenia şi Oltenia va predomina maturitatea deplinã (10-50%).
Porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se predominant la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea ceară (10-30%).
La sfecla de zahăr se vor continua alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local, fiind posibilă declanşarea fazei de acumulare a zahărului în rădăcină (10-20%).
În principalele bazine de culturã, cartoful va parcurge creşterea tuberculilor (20-100%), iar pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va semnala uscarea prematurã a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor.
La speciile pomicole, predominante vor fi fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoase se vor efectua lucările de recoltare.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea/dezvoltarea boabelor şi acumularea zaharurilor, iar soiurile timpurii de consum vor putea înregistra coacerea în „pârgã”.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de varã se vor efectua în general normal.

Agrometeo: RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Lucrări de recoltare, transportul şi depozitarea la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologică;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prãşitoare şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, etc.).