Prima generatie de mecanici agricoli a absolvit cu brio

53
Prima generatie de mecanici agricoli a absolvit cu brio

Emoții, lacrimi și flori la absolvirea primei generații de mecanici agricoli a Colegiului Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” din București.

După trei ani de la inițiativa Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), rata de promovabilitate a fost de 100%, motiv de bucurie pentru elevi, dar mai ales de mândrie pentru profesori. Bineînțeles că festivitatea s-a desfășurat în condițiile impuse de situația actuală în care ne aflăm și, deși au vrut să se felicite unii pe ceilalți, absolvenții au păstrat distanța impusă.

APIMAR s-a implicat substanțial în învățământul de stat în sistem dual și a conturat inclusiv o formă de sprijin financiar pentru elevii care au vrut sa se înscrie la o școală profesională și să devină mecanici agricoli.

Tinerii care au absolvit gimnaziul și cei care erau deja în clasa a IX-a, aveau maxim 16 ani, dar nu erau atrași de profilul liceului respectiv, s-au putut înscrie la o școală profesională, într-o clasă cu profil agricol, din cadrul Colegiului ”Viaceslav Harnaj” din București. Costurile de cazare, masă și transport au fost acoperite de către APIMAR, explica la vremea aceea inițiatoarea proiectului, Monika Puiu.

Pe timpul anilor de studiu, elevii au făcut practică la companii de top din România în domeniul vânzării și întreținerii utilajelor agricole. Stagiile de practică s-au desfășurat pe perioada celor trei ani de studiu, în mod diferențiat. În primul an, aceștia au făcut practică în atelierele companiilor participante într-un interval de timp de 25% din durata studiilor. Din al doilea an, practica a crescut la 60%, iar în al treilea an a ajuns la 75% din timpul total alocat studiilor.

Cei care azi au absolvit nu mai sunt ucenici, au devenit mecanici agricoli, iar după 3 ani de școală, acum au un job asigurat 100%, bine plătit. Mai mult, cei care au terminat școala profesională de la Colegiul Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” au primit o diplomă valabilă în țară și în străinătate. Mulți dintre ei au decis deja la care dintre partenerii participanți își vor continua activitatea ca angajați.

Directorul de marketing al APIMAR, Mihai Ivașcu a ținut să facă precizarea că nu se vor oprii aici iar proiectul va continua pentru că este o inițiativă care trebuie exploatată la capacitatea ei maximă în folosul agriculturii românești, mai ales în contextul acut al lipsei forței de muncă.

”Este prima noastră promoție dar mai avem deja două clase în desfășurare. Sperăm ca și ei să încheie cu bine. Noi vom continua proiectul pentru că este un proiect de suflet, un proiect pe care doamna președinte Monika Puiu a ținut neapărat să îl implementeze”, a spus Mihai Ivașcu, reprezentantul APIMAR.

Chiar dacă au promovat iar acum stăpânesc o meserie cu acte în regulă, elevii își pot continua studiile pentru diploma de bacalaureat tot în cadrul liceului, la seral, tocmai pentru că majoritatea s-au angajat deja.

”Cu toate greutățile acestui proiect și piedicile datorate situației în care ne aflăm, nu am ezitat să nu mergem mai departe. Vreau să mergem mai departe și asta le spun și operatorilor economici. Nevoia pe piața forței de muncă este de mecanici agricoli. Nu s-a investit inutil pentru că jumătate dintre ei sunt deja angajați. Acesta este un câștig foarte mare!”, a adăugat directorul liceului, Felicia Stroe.

Autor: Cristina Ciobanu