Ajutoare de 30 milioane EURO pentru fermierii români, BLOCATE de Ungaria

1

Ajutorul suplimentar de aproximativ 30 de milioane de euro pe care fermierii români ar trebui să-l primească de la Comisia Europeană, drept compensații pentru pierderile de venit suferite din cauza importului cerealelor ucrainene, este blocat de Ungaria. Guvernul maghiar a rămas singurul care nu și-a retras restricțiile față de importul produselor din Ucraina, această decizie fiind contrară condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru acordarea ajutorului.

Banii ar urma să ajungă la fermierii români, polonezi, slovaci, bulgari și maghiari, iar toate celelalte state din acest bloc, în afară de Ungaria, și-au retras măsurile de restricționare a importurilor.

”Cei 100 de milioane de euro, din care România are alocați aproximativ 30 de milioane de euro, vor fi puși la dispoziția statelor membre în momentul în care statele care au stopat importul de cereale din Ucraina își vor retrage actele normative. Din cunoștințele mele, vineri mai rămăseseră două state care nu făcuseră acești pași, era vorba de Slovacia și Ungaria. Slovacia a retras actul normativ între timp și a mai rămas Ungaria. Așteptăm și decizia Ungariei, după care sumele vor fi puse la dispoziția statelor membre.

Principalele culturi care vor fi despăgubite, dacă au fost depozitate, vor fi porumbul și floarea soarelui; vom vedea ce alte culturi vor mai fi despăgubite”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.