Ciobanii dau în judecată Ministerul Agriculturii, din cauza Ordinului care îi lasă fără subvenții

4

Crescătorii de ovine sunt hotărâți să dea în judecată Ministerul Agriculturii, dacă Ordinul privind vârsta berbecilor, modificat peste noapte, nu va fi retras. Ciobanii sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Agriculturii face astfel de modificări fără să țină cont de părerea lor, cu doar câteva zile înainte de încheierea campaniei de depunere a cererilor la APIA.

Potrivit Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.196/2023, publicat în Monitorul Oficial, vârsta animalelor pentru care ciobanii pot să solicite sprijin cuplat este ”de maximum 8 ani — femelele ovine, respectiv 6 ani — berbecii la data-limită de depunere fără penalizări (inclusiv berbecii înscriși în registrul genealogic și care asigură raportul de sexe de 1 berbec/35 de capete de ovine femele, care nu sunt solicitați în cerere). Berbecii cu certificat de origine/zootehnic au vârsta de maximum 8 ani”.

În acest context, mulți dintre oieri nu mai înțeleg nimic, însă mai grav este faptul că o parte dintre ei riscă să nu mai primească subvenție în 2023, din cauza acestei modificări făcute peste noapte de Ministerul Agriculturii.

”Eu vreau să vă spun ce va face registrul genealogic de la Asociația Păstorul Crișana Arad. În primul rând, vrem să solicităm ministerului să nu mai pedepsească fermierii care fac ameliorare, pentru că noi luăm asta ca pe o sancțiune, să facă această vârstă discriminatorie între berbecii folosiți de o parte dintre oieri și cealaltă parte. Nu e nimeni împotrivă la 6 ani, dar nu de azi pe mâine; să ne dea timp și rezolvăm problema.

Am încredere, în ultimul ceas, că ministerul va înțelege solicitarea noastră și nu va mai face discriminare între ciobani. (…) Luni dimineața vom fi la minister și vom depune toate documentele necesare pentru suspendarea Ordinului, să rămână în vigoare doar Hotărârea de Guvern. Dacă e cazul, îi dăm în judecată. Suntem hotărâți. Nu vrem acest lucru, dar o vom face dacă ne forțează mâna”, a precizat Constanța Ștefan, președintele Asociației Țara Loviștei, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.