Ajutorul de 73 de EURO/cap de vacă ar putea fi DUBLAT! Majoritatea banilor rămân NECHELTUIȚI

10

Majoritatea bugetului pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor de vaci de lapte, de 73 de euro pe cap de animal, ar putea rămâne necheltuit. Conform datelor prezentate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cererile depuse pentru această schemă însumează sub 300.000 de animale, deși bugetul ar fi fost suficient pentru peste 600.000 de capete.

Bugetul total al schemei de ajutor este de 44 de milioane de euro. Potrivit APIA, au fost depuse 13.171 de cereri pentru un număr de 296.731 de bovine. Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost 23 martie 2023, astfel că acestea sunt datele finale centralizate de APIA.

În funcție de verificările pe care le va face instituția în perioada următoare, numărul cererilor și animalelor eligibile ori va rămâne același, ori va scădea.

Conform calculelor noastre, dacă toate cererile depuse sunt eligibile, iar ajutorul rămâne de 73 de euro/cap de animal, înseamnă că suma totală care va fi cheltuită va fi de 21,67 milioane de euro, adică mai puțin de jumătate din suma totală.

Dacă Ministerul Agriculturii ar modifica schema de ajutor, astfel încât să folosească toți banii care au fost alocați pentru această măsură, crescătorii ar putea să primească un sprijin de aproximativ 148 euro/cap de vacă, adică mai mult decât dublu față de valoarea actuală.