Meteo: Vânt și viscol în toată țara! S-a emis Cod roșu!

3

România va fi lovită de vânt puternic și viscol în zilele următoare, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care a emis luni dimineață mai multe avertizări Cod galben, Cod portocaliu și Cod roșu în acest sens (vezi harta).

Astfel, în intervalul 27 martie, ora 23.00-28 martie, ora 23.00, nu mai puțin de 40 de județe se află sub o avertizare meteo Cod galben de intensificări ale vântului, care va sulfa cu viteze de 50-65 km/h și, izolat, de peste 70-75 km/h.

Sursa: ANM

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului și viscol puternic valabil în 9 județe ale țării. Astfel, îm intervalul 27 martie, ora 23.00-28 martie, ora 23.00, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

S-a emis chiar și o avertizare meteo Cod roșu valabilă în intervalul 28 martie, ora 02.00-28 martie, ora 14.00, în 7 județe ale țării, unde, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie menține informarea meteorologică emisă duminică dimineață potrivit căreia, în intervalul 27 martie, ora 06.00-29 martie, ora 21.00, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Meteorologii atrag atenția că din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. De asemnea, ANM menționează că în sud-estul teritoriului în seara zilei de luni, 27 martie, vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

În ceea ce privește temperatura aerului, potrivit meteorologilor, marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.