ANSVSA: Băuturi răcoritoare retrase din magazinele Carrefour, Metro, Selgros și Penny

6

Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din lanțurile de magazine Carrefour, Metro, Selgros și Penny, din cauza conținutului de oxid de etilenă ce depășește limitele permise.

„Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-au livrat. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo. Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, se arată într-un anunţ postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Lista loturilor cu probleme pentru băuturile răcoritoare comercializate sub marca Figo poate fi consultată aici.

”Dacă aţi achiziţionat unul sau mai multe dintre produsele impactate şi doriţi să solicitaţi rambursarea costului, vă rugăm să returnaţi, la magazinul de la care aţi cumpărat, produsul sau ambalajul din loturile menţionate în listă, până la data de 04.09.2021”, precizează Maspex Romania în anunțul postat pe site-ul ANSVSA.

La rândul lor, lanţurile de magazine Carrefour, Metro, Selgros au făcut propriile anunţuri referitoare la loturile de sucuri Figo cu probleme, precum şi la listele de magazine din rețele proprii din care aceste sucuri au putut fi achiziţionate. Anunţurile pe această temă se regăsesc pe site-ul ANSVSA

De asemenea, și REWE România, deținătorii lanţului de supermarketuri Penny, au anunțat că producătorul ALONOR COMPANY SRL a iniţiat retragerea de la comercializare a două tipuri băuturi răcoritoare Fruits & Friends, ca măsură de prevenţie, existând suspiciunea depăşirii conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor.

„REWE România recomandă clienţilor care au achiziţionat produsele să NU le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în oricare magazin PENNY. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se arată în anunțul companiei germane.

Lista loturilor cu probleme pentru băuturile răcoritoare comercializate sub marca Fruits & Friends poate fi consultată aici.

Conţinutul de oxid de etilenă peste limitele admise a determinat, în ultima perioadă, retragerea din magazine a mai multor loturi de îngheţată. Preşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, declara atunci că, deși în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.