Anunț de la șeful AFIR: Când se lansează liniile de finanțare cu fonduri europene

3

Fermierii așteaptă cu nerăbdare lansarea liniilor de finanțare pentru a accesa fonduri europene cu ajutorul cărora să-și dezvolte afacerile. Se pare că termenul de lansare se apropie cu pași repezi, întrucât Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) intenționează să respecte calendarul publicat în luna februarie.

Potrivit directorului general al AFIR, George Chiriță, în momentul de față se află în lucru șase ghiduri, pentru intervențiile care vor fi lansate în primul val, vara aceasta.

”Calendarul estimativ a fost agreat de noi, împreună cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Avem la acest moment în lucru 6 ghiduri, sunt niște documente primare luate după fișa măsuri, urmând ca acestea să îmbrace ghidul final după ce o să fie aprobate de Comitetul de Monitorizare și după ce vor sta în consultare publică o perioadă bună. Avem în lucru ghidurile pentru instalarea tinerilor fermieri, investițiile în zootehnie, două intervenții pentru irigații, plus două intervenții pentru beneficiarii publici, respectiv drumurile agricole și drumurile de acces comunale”, a precizat George Chiriță pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, șeful AFIR spune că bugetul de fonduri europene pe care îl au la dispoziție fermieri români în următorii patru ani este un consistent.

”AFIR a fost întotdeauna lângă fermieri, lângă antreprenori și procesatori. Anul acesta, oportunitățile de finanțare pe care noi putem să le oferim sunt foarte mari. Începem un plan strategic nou, în continuarea PNDR-ului, cu niște valori foarte mari. Este vorba de 5,36 milioane de euro care sunt împărțiți pe 38 de intervenții. Termenul este relativ scurt față de alte programe, pentru că am avut o perioadă de tranziție de doi ani. Aceste oportunități de finanțare trebuie să ducem la bun sfârșit până la finalul anului 2027, iar fermeirii noștri trebuie să fie pregătiți să vină în întâmpinarea acestor intervenții”, a mai subliniat George Chiriță.