Florin Barbu, anunț de ULTIMĂ ORĂ privind RCA la utilajele agricole!

7

Aflat într-o vizită de lucru în județul Prahova, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a făcut vineri un anunț de ultimă oră pentru fermieri: RCA la utilajele agricole va rămâne la acelaşi nivel de anul trecut, relatează AGERPRES.

„Am spus-o şi o spun în continuare, protestele au început de la RCA. Eu vreau să anunţ în premieră că RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut, vreau să anunţ că şi anul acesta (…) suportăm acciza la motorină pentru fermieri. În anul 2023 am subvenţionat 50% din consumul de motorină, subvenţie de la bugetul de stat. Practic, acest protest spontan care s-a realizat nu ştiu dacă s-a realizat de către fermieri”, a afirmat Florin Barbu în timpul vizitei pe care a întreprins-o vineri o fermă din localitatea Baba Ana, Prahova, care implementează proiectul de reproducţie a suinelor. 

MInistrul agriculturii este convins în continuare că acțiunea fermierilor este una cu iz politic.

„Din ce s-a văzut în ultimele zile, cred că şi dumneavoastră aţi putea să vă daţi seama că s-a încercat a fi un protest politic. Noi aşteptăm fermierii şi, aşa cum spuneam, suntem la dispoziţie şi avem toate măsurile pentru că este pentru prima oară în România când avem 2% din PIB pe agricultură”, a subliniat șeful MADR.

El a reiterat că dialogul este cel mai important şi că de luni încep discuţiile cu fermierii.

„De luni începem discuţiile pe revendicările pe care dânşii le au. A fost solicitarea acestor asociaţii să îi las până vineri să discute cu toţi membrii din ţară şi ulterior, de luni, să ne întâlnim şi să punem în practică prin actele normative pe care trebuie să le dăm în Guvern, cât şi la Ministerul Agriculturii, să rezolvăm aceste revendicări. În momentul de faţă, pot să vă spun că nu am primit o solicitare din partea celor care protestează pentru a veni la Ministerul Agriculturii să aibă o discuţie cu ministrul Agriculturii. Nu s-a prezentat niciun fermier la Ministerul Agriculturii. Uşa Ministerului Agriculturii este deschisă, inclusiv şi sâmbătă şi duminică, am transmis către toţi fermierii care sunt sub formă de protest – acel protest spontan realizat de către transportatori la care s-au afiliat fermieri, nu vorbim de formele asociative unde avem aproape 9 milioane de hectare. De luni discutăm cu formele asociative, inclusiv cu fermierii care sunt acum în stradă. Îi aştept la Ministerul Agriculturii. Până în momentul de faţă, nu am primit niciun mesaj sau niciun telefon pentru a avea o discuţie sau să se creeze un grup din aceşti protestatari care să vină să revendice ce probleme au în domeniul agriculturii”, a mai spus Florin Barbu. adăugând că fermierii trebuie să aibă încredere în minister

„Eu am spus că fermierii români trebuie să aibă încredere în Ministerul Agriculturii şi în Guvernul României. Nu vreau să cadă pradă anumitor partide politice care încearcă să îşi asume acest protest spontan. Spun în continuare că dialogul este cel mai important şi, de luni, împreună cu toţi fermierii, cu toate asociaţiile – că vorbim de vegetal, de zootehnie, că vorbim de procesare, vorbim inclusiv cu retailerii pe partea de adaos comercial, de luni încep discuţiile. Calendarul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi desigur că toate problemele cu care se confruntă fermierii le vom rezolva”, a promis ministrul Florin Barbu.