Anunț pentru toți oierii din România! Se face o nouă fabrică de lână

5

România va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa! Investiția totală, în valoare de peste 30 de milioane de euro, se realizează în comuna Făgețelu, județul Olt.

Fabrica de lână de la Făgețelu va furniza, în principal, produse fono și termo izolante din lână, dar se va ocupa și cu valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

În perioada următoare, toate asociațiile de oieri din țară vor fi contactate, pentru a se întâlni și a pune la cale procedurile prin care va fi colectată și transportată lâna către fabrică.

”Am permisiunea să vă dau o veste bună. Ani de zile s-a încercat să se facă o fabrică unde să se colecteze și să se prelucreze lâna. În sfârșit, s-a făcut un proiect care a fost aprobat, se va face o fabrică de lână în comuna Făgețelu, județul Olt. În luna mai s-a pus piatra de temelie a acestei fabrici, așa că până în primăvară, o parte din ea va fi gata și putem începe colectarea lânii.

Este un proiect mare, de 30 de milioane de euro. Nu pot decât să îl respect și să-i mulțumesc domnului Cristian Mercioniu, care este patronul acestei firme, și consultantului Stoian Marian, care a fost în stare să găsească fonduri pentru așa ceva. 75% din acest proiect este finanțat de către Ministerul Economiei. (…) S-au certificat european toate produsele care se vor face acolo.

Trebuie să găsim o metodă să colectăm lâna din România, în așa fel încât să evităm specula. Nu vrem ca cineva să meargă să ia lâna cu 50 de bani de la oieri și să o ducă la fabrică. Totul va fi pe atestat de producător, direct de la fermier. Anunț toți fermierii și asociațiile că, spre sfârșitul lunii iunie, toate asociațiile vor fi contactate pentru o întrunire în legătură cu procesul și procedurile de colectare a lânii. Se vor stabili, de comun acord, proceduri și angajamente multianuale predictibile. Vom face cu fiecare fermier contracte pe cel puțin 5 ani, vom asigura inclusiv sacii pentru lână, ca să știm exact ce lână a dat fiecare fermier. Vrem să lucrăm cu asociațiile din fiecare județ, în fiecare județ să fie colectată lâna și apoi adusă la Făgețelu”, a precizat Constanța Ștefan, președinta Cooperativei Agricole Țara Loviștei, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.