APIA, anunț important pentru fermierii care solicită subvenții în avans!

3

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care vor să beneficieze de subvenții în avans prin intermediul creditelor că eliberează adeverințe pentru beneficiarii următoarelor măsuri și intervenții de sprijin implementate în Campania 2023, respectiv:

– Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), finanțat din FEGA;

– Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), finanțat din FEGA;

– Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, finanțată din FEADR;

– Măsura 11 – Agricultură ecologică, finanțată din FEADR;

– Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, finanțată din FEADR;

– DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, finanțată din FEADR.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.

Potrivit unui anunț făcut luni pe pagina de Facebook a instituției, până la aceasă dată APIA a eliberat 1231 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEGA și 723 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEADR.

Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, reprezentanții APIA recomandă fermierilor să solicite eliberarea adeverințelor prin transmiterea cererilor prin mijloace electronice. Modelul cererii poate fi descărcat de aici.

De reținut că valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, iar dobânda aferentă acordării creditelor este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.