Anunț APIA, AZI: Plăți de peste 322 de milioane de lei în sectorul zootehnic!

2

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a venit vineri cu un anunț de milioane pentru fermierii din sectorul zootehnic.

„Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că ieri, 23 mai 2024, Centrele Județene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susținerea activitații crescătorilor din sectorul suin și avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar în următoarele 2 zile beneficiarii vor avea banii în conturi”, se arată într-un comunicat al intituției remis vineri redacției AgroTV.

Potrivit reprezentanților APIA, suma plătită este de 322.571.806,13 lei, fiind acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Din acești bani s-au plătit 141.305.024,56 lei pentru sectorul suine unui număr de 234 beneficiari și 181.266.781,57 lei pentru sectorul avicol unui număr de 349 beneficiari.

Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/UVM, acordat pentru:

– capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scoafe și/sau scrofițe montate;

– capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.

„Ajutorul de stat destinat crescătorilor de suine s-a calculat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrășat și/sau animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate) cu cuantumul de 100 euro/UVM. Ajutorul de stat destinat crescătorilor de păsări s-a calculat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați, cu cuantumul de 100 euro/UVM”, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, APIA precizează că valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru 1 euro.