Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Cum va fi vremea în timpul recoltatului

1

Se apropie timpul recoltatului, iar fermierii speră ca acesta să se desfășoare în condiții meteo favorabile, deși în multe zone ale țării culturile au fost compromise din cauza cantităților insuficiente de apă din sol.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat vineri estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații pentru următoarele patru săptămâni.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 27 mai-3 iunie, temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice unde se vor situa ușor peste normele perioadei.

În săptămâna 3-10 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval la nivelul întregii țări, iar regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Și în săptămâna 10-17 iunie, mediile valorilor termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor

În săptămâna 17-24 iunie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări. Meteorologii estimează că regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în estul, sud-estul și centrul teritoriului și apropiat de cel specific pentru acest interval în restul teritoriului.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.