Activitatea APIA, blocată! Nu se mai primesc cereri de plată!

9

Activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar putea fi blocată pentru o perioadă nedeterminată anunță Sindicatul Naţional APIA care a organizat, joi, un miting de protest în Piaţa Victoriei, ca urmare a lipsei de reacţie la apelurile transmise Guvernului şi Camerei Deputaţilor pentru deblocarea proiectului de lege Plx 10/23, constând în uniformizarea salarizării personalului instituției, informează AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Agrostar, afiliată la Blocul Naţional Sindical, la protestul care are loc între orele 11:00 şi 14:00 sunt așteptați să participle peste 1.000 de angajaţi ai APIA, membri ai Sindicatului Naţional APIA.

„Având în vedere lipsa de reacţie la apelurile transmise Guvernului României şi Camerei Deputaţilor pentru deblocarea proiectului de lege Plx 10/23, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, instituţie publică în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Sindicatul Naţional APIA, afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe Agrostar, va organiza în data de 4 mai 2023, un miting de protest în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11:00 până la ora 14:00. Ne exprimăm profunda dezamăgire şi indignare la modul în care suntem priviţi de către Guvernul României. Suntem cei ce derulează anual peste 15 miliarde de lei care intră în buzunarele mereu goale ale fermierilor români. Derulăm anual peste 100 de scheme de plăţi, măsuri şi submăsuri, primim , gestionăm şi autorizăm aproape 1 milion de cereri de plată, structura de personal de la APIA fiind subdimensionată. Şi ce am cerut? Nu sporuri, nu sume suplimentare pentru timpul lucrat peste program, ci doar îndreptarea unei erori. Rezolvarea unei nedreptăţi care persistă din momentul în care, prin Legea nr. 153/2017 APIA a fost pusă în mod ERONAT pe 2 anexe de salarizare. Protestele care vor începe se vor derula pe o perioadă nedeterminată, până când coaliţia aflată la guvernare va repara această nedreptate!”, se spune în comunicatul sindicaliștilor.

Aceștia precizează că, în paralel, funcţionarii Agenţiei, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, nu vor primi cereri de plată la centrele locale şi judeţene ale agenţiei în data de 4 mai 2023, între orele 12:00 şi 13:00, și anunță chiar blocarea activităţii pe termen nelimitat, în semn de protest față de neuniformizarea grilei de salarizare.

„APIA este una dintre cele mai performante instituţii publice care gestionează fonduri europene, dar singura Agenţie din subordinea MADR care nu are salariile aliniate la nivel central. De la înfiinţare până în prezent, APIA a atras pentru fermierii români peste 2 miliarde de euro anual şi derulează în momentul de faţă peste 100 de măsuri în sprijinul acestora. În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA, afiliată la CNS Cartel ALFA, anunţă blocarea activităţii pe termen nelimitat”, se mai arată în comunicatul citat.

O astfel de mișcare ar afecta serios o bună parte a fermierilor români, având în vedere că doar pe parcursul acestei luni există mai multe termene limită privind cererile de plată, la care fermierii trebuie să fie atenți.