APIA: Câți bani pe hectar primesc fermierii, anul acesta, pentru sustenabilitate (BISS)

10
APIA a anunțat care este sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în 2023, cuantumul subvenției pe hectarul de pășuni, teren arabil, este de 96,47 euro.
Pentru a oferi continuitate fermelor, din punct de vedere economic, România va plăti în perioada 2023-2027 o subvenție decuplată de producție, pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ, pentru o suprafață de 9.697.000 ha. Subvenția înlocuiește schema de plată unică pe suprafață(SAPS) și are o nouă denumire: BISS, adică, sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității.
2023: Banii alocați pentru BISS reprezintă 935.469.590 euro cu un cuantum pe hectar de 96,47 euro
Pentru a încasa banii fermierii trebuie doar să respecte condițiile impuse prin PNS:
-Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României și să fie fermier activ
-Fermierul trebuie să lucreze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha (în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha)
-Fermierul trebuie să desfășoare activitate agricolă în cazul legumelor cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat,  pe o suprafața minimă de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
-Fermierul trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală, în cazul pajistilor.

România are la dispoziție pentru perioada 2023-2027 15,3 miliarde de euro pentru agricultură, prin Planul Național Strategic (PNS).