Instalarea tinerilor fermieri – Cine are prioritate la finanțarea de 70.000 EURO începând din 2023

53

Instalarea tinerilor fermieri rămâne, în continuare, una dintre liniile de finanțare care vor fi deschise de AFIR și în perioada 2023-2027. Aceasta va avea un buget total de aproximativ 250 de milioane de euro, bani prin care Ministerul Agriculturii vrea să instaleze 3.580 de tineri fermieri până la încheierea exercițiului financiar.

Deși încă mai avem de așteptat după ghidul solicitantului, avem câteva informații din grupurile de lucru de la Ministerul Agriculturii, privind noutățile care se vor regăsi în intervenția pentru instalarea tinerilor fermieri.

”Câteva informații avem legate de instalarea tinerilor fermieri, din grupurile de lucru, să sperăm că se păstrează. Pe tânărul fermier, femeile vor avea un punctaj suplimentar față de alți beneficiari. Transferul de exploatație va fi punctat în continuare, până la trei exploatații. De asemenea, dacă se păstrează discuțiile din grupurile de lucru, sectorul legume-fructe și sectorul vacii de lapte și de carne vor fi în continuare prioritare. Sunt informații de care fermierii ar trebui să țină cont în această programare financiară”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Sprijinul pe care îl vor primi tinerii fermieri este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

În ceea ce privește dimensiunea exploatației, pentru a fi eligibilă la finanțarea aceasta trebuie să se încadreze în intervalul de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.