Vin banii! APIA face plățile pentru crescătorii de vaci!

2

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri că încep plățile pentru crescătorii de vaci, reprezentând ajutorul de stat în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al instituției remis, miercuri, redacției AgroTV.

Potrivit reprezentanților APIA, suma autorizată la plată este în valoare de 102.320.520,16 lei pentru un număr de 12.380 de beneficiari, cuantumul ajutorului de stat fiind de 73 euro/cap vacă adultă.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 3/2023.

APIA precizează că sumele primite prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe Secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar.