Fermieri arestați pentru că au folosit apă din fântâni ilegale!

1

Nu mai puțin de 26 de persoane – fermieri, directori de afaceri și angajați ai companiilor implicate în proiecte comunitare de irigații – au fost arestate în ultimele luni de poliția spaniolă, fiind acuzați de organizarea unei rețele care utiliza apa din fântâni ilegale pentru a cultiva fructe subtropicale, în timp ce țara se confruntă cu un val căldură și o secetă dăunătoare, informează CNN.

Potrivit Gărzii Civile Spaniole, o investigație de patru ani a descoperit 250 de fântâni și iazuri ilegale în districtul Axarquia, afectat de secetă, la est de Malaga, de-a lungul coastei mediteraneene.

Pe lângă zecile de arestați, 44 de persoane sunt investigate cu privire la presupusa rețea, despre care se estimează că ar fi cauzat prejudicii de aproape 11 milioane de dolari.

Guvernul regional din sudul Andaluziei are restricții stricte de utilizare a apei pentru zonă, care a fost cuprinsă de „o secetă prelungită și excepțională” din iunie 2021.

În ultima vreme, regiunile cheie producătoare de alimente din sudul Spaniei, lângă Sevilla și Cordoba, și în nord-estul Spaniei, lângă Barcelona, au înregistrat precipitații scăzute și temperaturi ridicate combinate pentru a diminua multe rezervoare locale de apă, a raportat guvernul central spaniol.

Potrivit agenției națională de meteorologie a Spaniei AEMET, aprilie a fost cea mai tare și secetoasă lună înregistrată pe continentul spaniol de când a început înregistrarea în 1961, acum 62 de ani. Astfel, Spania continentală a primit doar 22% din cantitatea normală de precipitații în aprilie.

Reprezentanții Gărzii Civile din Malaga au declarat pentru CNN că majoritatea fructelor care se presupune că au fost cultivate cu apă din fântânile ilegale au fost avocado și mango, iar suspecții includ cultivatori, directori de afaceri și lucrători ai proiectelor comunitare de irigare.

Ancheta autorităților cu privire la presupusa rețea ilegală de fântâni a început cu o plângere la unitatea de investigații de mediu a Gărzii Civile în urmă cu patru ani. Ulterior, diverși cultivatori au declarat autorităților că au detectat și utilizarea ilegală a apei, a spus poliția spaniolă.

Printre cele 44 de persoane cercetate se află și reprezentanții unor firme care vând și instalează țevi și echipamente de irigare, precum și pompe pentru a scoate apa din puțuri.

Potrivit reprezentanților poliției, ancheta include presupuse infracțiuni împotriva resurselor naturale și a mediului și utilizarea frauduloasă a apei, fiind implicați procurori din Malaga specializați în infracțiuni de mediu, alături de un magistrat de instrucție la o instanță din orașul Velez Malaga.

Cele 26 de persoane arestate au fost trimise în judecată în fața magistratului de acolo în ultimele luni și eliberate, cu acuzații în curs, a declarat biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga pentru CNN.

Foto: Guardia Civil Ministerio del Interior