APIA: Valoarea creditelor agricole a crescut până la 90%

4

Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, pentru anul 2021, valoarea creditului agricol a crescut până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA, de la 85%. Dobânda aferentă acordării creditelor este de maximum 2%.

Eliberarea adeverințelor a început la data de 15 martie APIA, cu 2 luni mai devreme față de anul 2020, pentru a veni în sprijinul fermierilor care se confruntă cu lipsa de lichidități în contextul crizei economice generate de pandemie.

Astfel, până data de 13 iulie 2021, APIA a eliberat 13.077 adeverințe pentru schemele finanțate din FEGA și 9.508 adeverințe pentru măsurile finanțate din FEADR.

APIA a instituit un parteneriat solid cu mediul bancar din România, concretizat prin încheierea de convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituțiile bancare, nebancare și cu fondurile de garantare, astfel încât fermierii să poată accesa credite care să le permită finanțarea propriilor activități curente până la încasarea subvențiilor, în condiții avantajoase, a transmis Agenția.

La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă.
 
Fluxul de lucru se derulează exclusiv online, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii sa nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit, a conchis APIA.