ASFOR: „Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare. Cei care susțin contrariul mint!”

7

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) susține că suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare, iar cine susține contrariul nu face decât să întrețină niște minciuni menite să denigreze un sector economic vital al României, cu o contribuție la PIB de 3,5-4% pe an.

Într-un comunicat remis joi presei, reprezentanții ASFOR aduc în sprijinul acestei afirmații datele prezentate în Inventarul Forestier Național, ciclul 2, precum și datele prezentate pe site-ul GlobalForestWatch.

Potrivit ASFOR, atacul îndârjit împotriva forestierilor este fie urmarea necunoașterii realității, fie un demers politicianist sau care acoperă alte interese economice.

Citiți mai jos comunicatul integral al AFOR:

„Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare Cei care susțin contrariul mint!

Uniunea Europeană încurajează și susține construcțiile din lemn pentru că lemnul stochează carbonul. În marile orașe europene se construiesc case, cartiere și blocuri înalte din lemn. Clădirile care vor găzdui competițiile sportive de la Olimpiada din 2024 de la Paris sunt din lemn.

Statele dezvoltate folosesc biomasa pentru producția de energie. Recent, Franța a anunțat că va converti două centrale mari pe cărbune în centrale pe biomasă.

În timp ce lumea progresează bazându-se pe lemn, România, care are din plin această resursă, se confruntă în continuare cu o imagine defavorabilă a sectorului forestier. O imagine întreținută inclusiv de unii politicieni.

Cea mai mare grijă a acestor contestatari pare pădurea. Dar nu este deloc așa! Rezultatul opiniei fără suport, a denigrării și minciunii afectează un sector economic vital al României – sectorul forestier.

În sectorul forestier au fost implementate cele mai multe măsuri de control. Forestierii sunt, pentru unii, într-un mod perfect antidemocractic, un segment profesional prezumptiv vinovat. Absurdul situației a ajuns până la nivelul la care datele oficiale sunt contestate și este cerută înființarea unei structuri (parchet) de procurori specializați pe infracțiuni silvice.

Și, deși suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an.

Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare. Din câteva click-uri, oricine își poate da seama de această realitate.

Dubiile celor care pun la îndoială această realitate se pot risipi ușor dacă accesează datele Inventarului Forestier Național, ciclul 2 – bit.ly/3ZJV1Hb.

Iar dacă nu au încredere în sursele de informare oficiale românești, să caute pe site-ul GlobalForestWatch. Un instrument online realizat de Universitatea din Maryland și Google și prezentat la începutul anului la Forumul Economic de la Davos – .  

România are nevoie să progreseze la capitolul exploatării și prelucrării lemnului, iar #ASFOR a susținut constant faptul că este nevoie de programe de finanțare pentru achiziția de utilaje performante și prietenoase cu mediul. Așa cum susține și folosirea biomasei pentru încălzire, și folosirea lemnului în construcții la o dimensiune mai mare, așa cum se întâmplă în vest. Sau acordarea de sprijin pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele cu randament ridicat.

Este de neînțeles de ce România ezită să apese pedala de accelerație în ceea ce privește dezvoltarea sectorului forestier? De ce, în condițiile în care Uniunea Europeană și toate statele puternice încurajează și subvenționează prin diferite măsuri folosirea lemnului?

Avem resursă din plin, îngrijim pădurea responsabil, iar exploatarea lemnului este sustenabilă. Noi, forestierii, respectăm toate regulile și suntem primii care ne dezicem de cei care le încalcă. Am acceptat ideea că suntem cel mai controlat sector al economiei românești. În acest context, atacul îndârjit împotriva forestierilor este fie urmarea necunoașterii realității, fie un demers politicianist sau care acoperă alte interese economice”, se arată în comunicatul semnat de președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.