Atenție, tineri fermieri! Ce trebuie să știți înainte să depuneți proiectele pentru fonduri europene

13

În 2 noiembrie 2023, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa depunerea proiectelor pentru DR 30, linia de finanțare prin care tinerii fermieri vor putea primi 70.000 de euro pentru a se instala ca șefi de exploatație.

Totuși, tinerii care vor să depună un astfel de proiect trebuie să țină cont de câteva sfaturi importante și să nu-și asume, în Planul de afaceri, ceva ce nu pot duce la bun sfârșit. Consultantul Cosmin Măglaș ne-a explicat la ce trebuie să fie atenți tinerii fermieri.

”Mi-aș dori ca toți tinerii fermieri să fie foarte atenți la ceea ce își asumă prin planul de afaceri, pentru că tentația punctelor este foarte mare, însă s-ar putea ca atunci când trebuie să investești 40% din fonduri în sistemul de încălzire, iar apoi te obligi să faci și economie circulară, și energie verde, să vinzi prin cooperativă, să faci agricultură ecologică, să faci combaterea biologică a dăunătorilor, s-ar putea să nu-ți ajungă efectiv cei 70.000 euro pe care îi primești.

Acesta este riscul și e un risc major, din păcate, pentru că noi nu de dăm seama, atunci când scriem proiectele, ce va reprezenta peste 2-3-4 ani, atunci când tânărul fermier va trebui să dea socoteală pentru obiectivele asumate în planul de afaceri. De asemenea, tinerii fermieri trebuie să fie foarte atenți la ce înseamnă limitările planului de afaceri. De exemplu, tânărul fermier trebuie să-și stabilească domiciliul în UAT-ul în care exploatația este înregistrată sau în zona limitrofă. Asta aduce o greutate celor care sunt studenți în marile centre universitare, pentru că nu pot fi studenți decât la distanță”, a precizat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.

Potrivit consultantului, în cazul în care fermierii nu reușesc să îndeplinească obiectivele stabilite în planul de afaceri, vor fi nevoiți să returneze toți banii primiți, chiar și cu dobândă suplimentară.