Avertismentul unui președinte de CJ: „Șeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator!”

2

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a tras un semnal de alarmă în privința crizei majore a laptelui care se preconizează, solicitând Ministerului Agriculturii soluţii în acest sens, informează AGERPRES.

„Consider că trebuie urgent încurajat şi susţinut acest sector. Dacă nu se iau măsuri în perioada următoare, şeptelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui şeptel nu se poate face în 4-5 ani. De asemenea, o problemă mare o au şi procesatorii, care au ajuns să cumpere laptele de la sute de kilometri distanţă de judeţul Suceava şi socotesc că trebuie urgent intervenit în acest sector”, a declarat Gheorghe Flutur, miercuri, după o întâlnire cu crescătorii de animale din zona de munte.

Președintele CJ Suceava a solicitat Ministerului Agriculturii ca în noul Plan Naţional Strategic să nu se diminueze subvenţiile pe suprafaţă pentru zona montană, arătând că toate subvenţiile trebuie mărite din bani europeni.

„În noul Plan Naţional Strategic, până în 2027, am cerut în mod expres să nu se reducă subvenţiile în zonele montane, aşa cum a apărut în spaţiul public, deoarece populaţia din această zonă se confruntă cu lipsa forţei de muncă şi cu depopularea satelor de munte”, a spus Flutur.

Potrivit acestuia, în toată Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite handicapuri naturale, respectiv fertilitatea terenurilor slabă, accesibilitatea greoaie, sezonul de vară redus, precum şi imposibilitatea înfiinţării de culturi agricole, altele decât fânul, iar toate aceste neajunsuri trebuie compensate prin subvenţii.

„Am primit garanţii că se va ţine seama de aceste probleme ridicate de mine, care nu sunt specifice doar judeţului Suceava, ci întregii ţări”, a mai spus Gheorghe Flutur.