Ministrul agriculturii, acuzat că îndatorează fermierii! ”Asta nu este politică agricolă”

8

Ministrul agriculturii, Petre Daea, este criticat vehement de o parte dintre fermieri, pentru lipsa de măsuri care să reprezinte cu adevărat un sprijin pentru fermierii afectați de seceta de anul acesta. Agricultorii spun că șeful MADR este alături de ei doar la nivel declarativ, însă politicile ministerului se îndreaptă în altă direcție.

”Ministrul agriculturii a declarat, ați văzut ce pătimaș este lângă noi, cât se zbate, dar știe să facă o asemenea strategie încât să nu se declare stare de calamitate sau forță majoră. Fermierii vor plăti la finanțe, la ANAF, dar ratele nu le pot amâna, absolut nimic. Astea sunt strategiile pe care le face Guvernul și Ministerul Agriculturii pentru fermieri”, a spus fermierul Cornel Stroescu în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

În aceeași emisiune a intervenit și Florin Platon, fermier din județul Vaslui, afectat grav atât de seceta de anul acesta, cât și de cea din 2020. Potrivit acestuia, măsurile luate de MADR în ultima perioadă nu duc la o rezolvare a situației, ci la îndatorarea fermierilor.

”Din punctul meu de vedere nu există Ministerul Agriculturii. Politica agricolă nu se face cu băncile la masa ministerului, se face cu fermierii. Atât timp cât ministerul tratează direct cu băncile pentru a îndatora fermierii din ce în ce mai mult, asta înseamnă că fermierul român va fi cumpărat în 2-3 ani de fondurile de investiții sau de fermierii din vest care își relochează fermele. Ne vom trezi că o să vindem pe degeaba, doar ca să nu rămânem fără casă.

Această politică economică pe care le face ministrul agriculturii, ca să le dea fermierilor de trei ori subvenția cu 12% dobândă, nu este politică agricolă, este politica băncii”, a precizat Florin Platon.