Avertizare ANM! Zonele cu seceta EXTREMA in luna octombrie

12
Avertizare ANM! Zonele cu seceta EXTREMA in luna octombrie

Seceta extremă continuă! Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), seceta pedologică puternică şi extremă se va menţine, în perioada 1 – 7 octombrie, în Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, dar şi în cea mai mare parte a Banatului şi Munteniei, unde conţinutul de umiditate va prezenta valori deosebit de scăzute.

”În stratul de sol 0-20 cm ogor, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. În Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, local în nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime”, se arată în buletinul publicat de ANM.

Potrivit meteorologilor, în privința stării de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer şi sol.

La cultura de porumb va fi posibilă definitivarea fazei de maturitate deplină (80-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a țării.

Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea deplină și recoltarea, iar la cartof se va definitiva recoltarea, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.

În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala maturarea rodului/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea.

Rapiţa semănată până la această dată se va afla la germinare-răsărire (10-100%) şi
apariţia primelor frunze (10-60%), plantele prezentând o stare de vegetaţie, în general medie şi slabă.

La orzul şi grâul de toamnă se va continua însămânţarea îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la cele înfiinţate până în prezent se va înregistra germinarea şi răsărirea (10-40%).

În această perioadă de secetă, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) vor evolua în general normal, exceptând zilele cu precipitații, mai informează specialiștii ANM.