Avans APIA! Cati bani vor primi crescatorii de OVINE și CAPRINE

21
Avans APIA! Cati bani vor primi crescatorii de OVINE și CAPRINE

Avans APIA: Subvenția pentru crescătorii de ovine și caprine, aprobată de Guvern! ​​În ședința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

prin actul normativ se aprobă plafonul aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine este de 71.300 mii euro. Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. Cuantumul estimat este de 17,9 euro cap ovină/caprină.

”Domnule ministru, de la 16 octombrie suntem pregătiți să începem plata avansului, 70 la sută din schemele aprobate. Pentru oieri avem un plafon de 71.300.000 euro, iar cuantumul unitar pe cap de ovină este de 17,9 euro”, a transmis ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, în ședința de Guvern.

Anul acesta, plata subvențiilor se face în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este vorba despre un curs oficial de 4,8725 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). Așadar, conform calculelor, oierii primesc 87,217 lei pe cap de animal, adică 61,052 în avans.

Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic într-un procent de maximum 70%, avans care poate fi achitat după finalizarea controalelor administrative, cu condiția să nu fie periclitată buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient.